16 сенатори и от двете големи американски партии призоваха администрацията на

...
16 сенатори и от двете големи американски партии призоваха администрацията на
Коментари Харесай

16 сенатори към Пентагона: Дайте на Украйна високотехнологични дронове

16 сенатори и от двете огромни американски партии призоваха администрацията на Байдън да преразгледа решението си да не даде на Украйна високотехнологични дронове, защото по думите им бойните машини могат да помогнат на Киев да реализира нови победи на фронта, съобщи " Уолстрийт джърнъл ".

В писмо от 22 ноември до министъра на защитата Лойд Остин сенаторите изискват да се обезпечат MQ-1C, познати и като Grаy Eagles ( " Сиви орли " ), които летят на междинна височина и могат да се задържат във въздуха за повече от 24 часа. 

" Дългосрочната изгода от даването на Украйна на MQ-1C е забележителна и има капацитета да задвижи стратегическия ход на войната в интерес на украинците ", пишат законодателите.

Подписали са се републиканският сенатор на Айова Джони Ернст, републиканският сенатор на Оклахома Джеймс Инхоф, който е в комисията по въоръжените сили на Сената, демократическият сенатор на Вирджиния Тим Кейн, демократическият сенатор на Западна Вирджиния Джо Манчин и други.

През последните няколко седмици Иран даде на Русия дронове, които нанесоха поражения по украински цивилен цели и основна инфраструктура. Според сенаторите те дават на съветската войска преимущество на бойното поле. Украинците би трябвало да разполагат с американски боеприпас, който да противодейства на съветските тактики, допълват те.

" Оперативните характерности на тази система – досегаемост, леталност, устойчивост и преносимост – допълват наличните оръжейни системи, употребявани от украинците, и ще усилят леталността на украинската войска ", акцентират законодателите.

Обучението на украинците на MQ-1C, които се създават от General Atomics, би отнело 27 дни, пишат сенаторите. Ако Украйна разполага с достъп до собствени дронове, тя " може да открие и нападна съветски военни кораби в Черно море, нарушавайки насилствената обсада, на която е подложена, и облекчавайки двойния напън върху украинската стопанска система и международните цени на храните ".

Пентагонът отхвърли настояването на Украйна за дроновете по-рано този месец. Американски чиновници се тормозят, че тайната на технологията може да бъде открадната на бойното поле.

Министерството на защитата прави оценка какъв резултат би имало даването на безпилотните самолети върху американската войска, сподели представителят на Пентагона Сабрина Сингх.

" Ние постоянно преценяме какво можем да изпратим на Украйна ", увери тя.

Американски чиновници споделиха, че нежеланието да се дават дроновете произтича от механически проблеми, а не заради страх от ескалация. Говорител на General Atomics уточни, че компанията се е заела да поддържа Украйна и отхвърли да разяснява писмото на сенаторите.

В последните месеци членове на Конгреса от двете партии неведнъж упорстваха администрацията да даде на Украйна въоръжени дронове. В писмо от септември 17 законодатели приканиха администрацията да форсира процеса на преразглеждане за даването на Grey Eagles.

В последното писмо законодателите желаеха от Остин да изясни на Конгреса до 30 ноември аргументите, заради които САЩ не трябва да обезпечат на Украйна MQ-1C.

" Украинските триумфи на бойното поле са обнадеждаващи, само че желанието на Владимир Путин да завладее цяла Украйна остава непроменено ", пишат те.

Наблюдатели предвиждат, че фронтовите линии на войната евентуално ще се движат постепенно през идващите седмици, защото температурите падат. Русия стартира офанзиви против електроенергийната инфраструктура на Украйна, което докара до непрекъснати спирания на тока. Киев е подложен на напън от някои от своите западни поддръжници да алармира за подготвеност за преговори с Москва на фона на опасенията от глобални икономически последствия заради войната. Правителството на Украйна упорства, че то би трябвало да определя дневния ред на каквито и да е бъдещи договаряния.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР